Βιβλιογραφική αναφορά: CERENIA Δισκίο (2024)

Αντενδείξεις

Καμία.

Ειδικές προειδοποιήσεις

Ο έμετος μπορεί να συνδέεται με σημαντικές, έντονα εξουθενωτικές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων αποφράξεων του γαστρεντερικού σωλήνα, ως εκ τούτου, θα πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες διαγνωστικές αξιολογήσεις.

Τα δισκία Cerenia έχει αποδειχτεί, ότι είναι αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του εμέτου, ωστόσο όταν η συχνότητα των εμέτων είναι μεγάλη, το Cerenia που χορηγείται από το στόμα μπορεί να μην απορροφηθεί πριν το επόμενο συμβάν εμετού. Επομένως συνιστάται να ξεκινήσει η αντιμετώπιση του εμέτου με το ενέσιμο διάλυμα Cerenia.

Η ορθή κτηνιατρική πρακτική συνιστά τα αντιεμετικά να χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με άλλα κτηνιατρικά και υποστηρικτικά μέτρα, όπως είναι ο έλεγχος της διατροφής και η θεραπεία αποκατάστασης των υγρών ταυτόχρονα με την αντιμετώπιση των υποκείμενων αιτιών του εμέτου. Η ασφάλεια της μαροπιτάντης για διάρκεια θεραπείας μεγαλύτερης των 5 ημερών, δεν έχει μελετηθεί στον πληθυσμό-στόχο (π.χ. νεαροί σκύλοι που πάσχουν από ιογενή εντερίτιδα). Στην περίπτωση που θεωρείται απαραίτητη η θεραπεία για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 5 ημερών, θα πρέπει να γίνεται προσεκτική παρακολούθηση των πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών.

Ειδικές προφυλάξεις κατά τη χρήση

Ιδιαίτερες προφυλάξεις για την ασφαλή χρήση στα είδη ζώων

Η ασφάλεια του κτηνιατρικού φαρμακευτικού προϊόντος, δεν έχει αποδειχθεί σε σκύλους ηλικίας μικρότερης των 16 εβδομάδων για δόση 8 mg/kg σ.β. (ναυτία μεταφοράς) και σε σκύλους ηλικίας μικρότερης των 8 εβδομάδων για δόση 2 mg/kg σ.β. (έμετος) καθώς και σε έγκυους ή θηλάζοντες θηλυκούς σκκύλους. Να χρησιμοποιείται μόνο σύμφωνα με την εκτίμηση οφέλους/κινδύνου από τον υπεύθυνο κτηνίατρο.

Η μαροπιτάντη μεταβολίζεται στο ήπαρ και επομένως θα πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή σε ασθενείς με ηπατοπάθεια. Καθώς η μαροπιτάντη συσσωρεύεται στον οργανισμό κατά τη διάρκεια μιας θεραπείας 14 ημερών λόγω του μεταβολικού κορεσμού, θα πρέπει να γίνεται προσεκτική παρακολούθηση της ηπατικής λειτουργίας επιπρόσθετα των πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών που θα μπορούσαν να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας θεραπείας.

Το Cerenia θα πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή σε ζώα που πάσχουν ή παρουσιάζουν μια προδιάθεση για καρδιοπάθειες, καθώς η μαροπιτάντη έχει μια συγγένεια με τους διαύλους ιόντων Ca και Κ. Αυξήσεις κατά περίπου 10% στο QT του ΗΚΓ παρατηρήθηκαν σε μια μελέτη υγιών σκύλων φυλής Beagle, στους οποίους χορηγήθηκαν από το στόμα 8 mg/kg, ωστόσο μια τέτοια αύξηση είναι απίθανο να έχει κλινική σημασία..

Ιδιαίτερες προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνονται από το άτομο που χορηγεί το κτηνιατρικό φαρμακευτικό προϊόν σε ζώα

Άτομα με γνωστή υπερευαισθησία στη μαροπιτάντη πρέπει να χορηγούν το κτηνιατρικό φαρμακευτικό προϊόν με προσοχή.

Να πλένετε τα χέρια σας μετά τη χρήση. Σε περίπτωση κατά λάθους κατάποσης, να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια και να επιδείξετε στο γιατρό το εσώκλειστο φύλλο οδηγιών χρήσεως ή την ετικέτα του φαρμακευτικού προϊόντος.

Ιδιαίτερες προφυλάξεις για την προστασία του περιβάλλοντος

Δεν ισχύει.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Σκύλοι:

Συχνά
(1 έως 10 ζώα / 100 υπό θεραπεία
ζώα)
Έμετος1
Πολύ σπάνια
(<1 ζώο / 10.000 υπό θεραπεία ζώα,
συμπεριλαμβανομένων των
μεμονωμένων αναφορών)
Νευρολογικές διαταραχές (π.χ αταξία, σπασμός, επιληπτική
κρίση, μυϊκός τρόμος)
Λήθαργος

1 Παρατηρήθηκε πριν από το ταξίδι, συνήθως εντός δύο ωρών μετά τη χορήγηση της δόσης των 8 mg/kg.

Η αναφορά ανεπιθύμητων συμβάντων είναι σημαντική. Επιτρέπει τη συνεχή παρακολούθηση της ασφάλειας ενός κτηνιατρικού φαρμακευτικού προϊόντος. Οι αναφορές πρέπει να αποστέλλονται, κατά προτίμηση μέσω κτηνιάτρου, είτε στον κάτοχο της άδειας κυκλοφορίας ή στον τοπικό αντιπρόσωπο του είτε στην εθνική αρμόδια αρχή μέσω του εθνικού συστήματος αναφοράς . Ανατρέξτε στο φύλλο οδηγιών χρήσης για τα αντίστοιχα στοιχεία επικοινωνίας.

Χρήση κατά την κύηση, τη γαλουχία ή την ωοτοκία

Η ασφάλεια του κτηνιατρικού φαρμακευτικού προϊόντος δεν έχει αποδειχθεί κατά τη διάρκεια της κύησης και της γαλουχίας.

To προϊόν να χορηγείται μόνον σύμφωνα με την εκτίμηση οφέλους-κινδύνου από τον υπεύθυνο κτηνίατρο.

Αλληλεπιδράσεις με άλλα φαρμακευτικά προϊόντα και άλλες μορφές αλληλεπίδρασης

Το Cerenia δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ταυτόχρονα με ανταγωνιστές των διαύλων Ca, καθώς η μαροπιτάντη έχει συγγενή δράση με τους διαύλους Ca.

Η μαροπιτάντη συνδέεται σε υψηλό ποσοστό με τις πρωτεΐνες του πλάσματος του αίματος και μπορεί να ανταγωνίζεται άλλα σκευάσματα που παρουσιάζουν υψηλή σύνδεση με τις πρωτεΐνες.

Κύριες ασυμβατότητες

Δεν ισχύει.