Βιβλιογραφική αναφορά: CERENIA Δισκίο (2024)

Είδη ζώων

Σκύλοι.

Θεραπευτικές ενδείξεις για κάθε είδος ζώου

  • Για την πρόληψη της ναυτίας που προέρχεται από χημειοθεραπεία.
  • Για την πρόληψη του εμέτου λόγω μεταφοράς.
  • Για την πρόληψη και αντιμετώπιση του εμέτου, σε συνδυασμό με το Cerenia ενέσιμο διάλυμα καθώς και με το συνδυασμό με άλλα υποστηρικτικά μέτρα.

Οδοί χορήγησης και δοσολογία

Για χορήγηση από το στόμα.

Για την ναυτία λόγω μεταφοράς, συνιστάται ένα ελαφρύ γεύμα ή σνακ πριν την λήψη, ενώ θα πρέπει να αποφεύγεται η παρατεταμένη δίαιτα πριν τη χορήγηση. Ωστόσο, εάν θέλουμε να έχουμε ένα γρήγορο αποτέλεσμα, τα δισκία Cerenia δεν θα πρέπει να χορηγούνται μαζί με τροφή, διότι αυτό μπορεί να καθυστερήσει την απορρόφηση των δισκίων και επομένως και την αποτελεσματικότητα.

Οι σκύλοι θα πρέπει να παρακολουθούνται προσεκτικά μετά τη χορήγηση, έτσι ώστε να βεβαιώνεται ότι κάθε δισκίο έχει καταποθεί.

Για την πρόληψη της ναυτίας που προκαλείται από χημειοθεραπεία και την αντιμετώπιση και την πρόληψη του εμέτου (εκτός του εμέτου λόγω μεταφοράς) (μόνο για σκύλους ηλικίας 8 εβδομάδων ή μεγαλύτερων)

Για την αντιμετώπιση ή την πρόληψη του εμέτου, τα δισκία Cerenia πρέπει να χορηγηθούν μία φορά ημερησίως, σε δόση των 2 mg maropitant/kg σωματικού βάρους, χρησιμοποιώντας τον αριθμό των δισκίων που δίνονται στον πίνακα παρακάτω. Τα δισκία σπάνε εύκολα κατά μήκος της εγκοπής που υπάρχει.

Για την πρόληψη του εμέτου, τα δισκία θα πρέπει να χορηγούνται, τουλάχιστον μία ώρα πριν.

Η αντιεμετική δράση διαρκεί περίπου 24 ώρες, επομένως τα δισκία μπορεί να δίνονται το βράδυ πριν τη χορήγηση ενός παράγοντα που θα μπορούσε να προκαλέσει εμετό (π.χ. χημειοθεραπεία).

Το Cerenia μπορεί να χρησιμοποιείται για την πρόληψη ή αντιμετώπιση του εμέτου είτε με τη μορφή δισκίου ή με τη μορφή ενέσιμου διαλύματος άπαξ ημερησίως. Το ενέσιμο διάλυμα Cerenia μπορεί να χορηγηθεί έως και πέντε ημέρες και τα δισκία Cerenia έως και δεκατέσσερις ημέρες.

Για τη πρόληψη της ναυτίας που προκαλείται από χημειοθεραπεία.
Θεραπεία πρόληψη του εμέτου (εκτός του εμέτου λόγω μεταφοράς)
Σωματικό βάρος
σκύλου (kg)
Αριθμός σε δισκία
16 mg 24 mg 60 mg
3,0–4,0* ½  
4,1–8,01  
8,1–12,0 1 
12,1–24,0 2 
24,1–30,0  1
30,1–60,0  2

* ακριβής δόση χορήγησης για σκύλους μικρότερους των 3 kg δεν μπορεί να δοθεί με
ακρίβεια.

Για πρόληψη του εμέτου λόγω μεταφοράς (μόνο για σκύλους ηλικίας 16 εβδομάδων ή μεγαλύτερους)

Για πρόληψη του εμέτου λόγω μεταφοράς. Τα δισκία Cerenia θα πρέπει να χορηγούνται μία φορά ημερησίως, στη δόση των 8 mg μαροπιτάντης ανά kg σωματικού βάρους, χρησιμοποιώντας τον αριθμό των δισκίων που δίνονται στον παρακάτω πίνακα. Τα δισκία σπάνε εύκολα εύκολα κατά μήκος της εγκοπής που υπάρχει.

Τα δισκία θα πρέπει να χορηγούνται τουλάχιστον μία ώρα πριν την έναρξη του ταξιδιού. Η αντιεμετική δράση διαρκεί περίπου 12 ώρες, το οποίο διευκολύνει, αφού επιτρέπει τη χορήγηση το βράδυ πριν το πρωινό ταξίδι. Η θεραπεία μπορεί να επαναλαμβάνεται το μέγιστο για δύο συνεχόμενες ημέρες.

Πρόληψη του εμέτου λόγω μεταφοράς
Σωματικό βάρος
σκύλου (kg)
Αριθμός σε δισκία
16 mg 24 mg 60 mg 160 mg
1,0-1,5 ½  
1,6–2,01   
2,1–3,0  1  
3,1–4,0 2   
4,1–6,0 2  
6,1–7,5  1 
7,6–10,0   ½
10,1–15,0  2 
15,1–20,0   1
20,1–30,0   
30,1–40,0   2
40,1–60,0   3

Καθώς η φαρμακοκινητική απόκλιση είναι μεγάλη και η μαροπιτάντη συσσωρεύεται στον οργανισμό μετά από επαναλαμβανόμενη χορήγηση μια φορά ημερησίως, χαμηλότερες δόσεις από αυτές που συνιστώνται μπορεί να είναι επαρκείς σε ορισμένα ατομικά περιστατικά και όταν η δόση επαναλαμβάνεται.

Συμπτώματα υπερδοσολογίας

Τα δισκία Cerenia είναι καλά ανεκτά όταν χορηγούνται για 15 ημέρες σε δόσεις έως 10 mg/ kg σωματικού βάρους την ημέρα.

Κλινικά συμπτώματα που περιλαμβάνουν εμετό κατά την πρώτη χορήγηση, υπερβολική σιαλόρροια και υδαρή κόπρανα έχουν παρατηρηθεί όταν το προϊόν έχει χορηγηθεί σε δόσεις που υπερβαίνουν τα 20 mg/kg.

Χρόνοι αναμονής

Δεν ισχύει.

Διάρκεια ζωής

Διάρκεια ζωής του κτηνιατρικού φαρμακευτικού προϊόντος σύμφωνα με τη συσκευασία πώλησης: 3 χρόνια.

Διάρκεια ζωής του μισού δισκίου: 2 ημέρες.

Ιδιαίτερες προφυλάξεις κατά τη φύλαξη του προϊόντος

Δεν υπάρχουν ειδικές οδηγίες διατήρησης για αυτό το κτηνιατρικό φαρμακευτικό προϊόν. Ένα αχρησιμοποίητο μισό δισκίο θα πρέπει να τοποθετείται στο ανοιγμένο blister και να κρατείται εκεί μέσα στο κουτί.

Φύση και σύνθεση της στοιχειώδους συσκευασίας

Χάρτινο κουτί συσκευασίας που περιέχει ένα αλουμινένιο blister, που το καθένα περιέχει τέσσερα δισκία ανά πακέτο.

Τα δισκία Cerenia διατίθενται στις περιεκτικότητες των 16 mg, 24 mg, 60 mg και 160 mg.

Ιδιαίτερες προφυλάξεις απόρριψης

Τα φάρμακα δεν πρέπει να απορρίπτονται μέσω των λυμάτων <ή των οικιακών αποβλήτων>.

Χρησιμοποιήστε προγράμματα επιστροφής φαρμάκων για την απόρριψη μη χρησιμοποιηθέντων κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων ή άλλων υλικών που προέρχονται από τη χρήση τους σύμφωνα με τις τοπικές απαιτήσεις και με τυχόν εθνικά συστήματα συλλογής που ισχύουν για τα σχετικά κτηνιατρικά φαρμακευτικά προϊόντα.