Βιβλιογραφική αναφορά: ONSIOR 5 mg / 10 mg / 20 mg / 40 mg Δισκίο για σκύλους (2024)

Φαρμακοδυναμική

Κωδικός ATCvet: QM01AH91

Η ροβενακοξίβη είναι ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο της κατηγορίας των αναστολέων της κυκλοοξυγενάσης. Είναι πολύ ισχυρός και εκλεκτικός αναστολέας του ενζύμου κυκλο-οξυγενάση 2 (COX-2). Το ένζυμο κυκλοοξυγενάση (COX) υπάρχει σε δύο μορφές. Η μορφή COX-1 είναι η συστατική μορφή του ενζύμου και έχει προστατευτική λειτουργία π.χ. της γαστρεντερικής οδού και του νεφρού. Η μορφή COX-2 είναι η «ενεργή» μορφή του ενζύμου και είναι υπεύθυνη για την παραγωγή ενδιάμεσων ουσιών περιλαμβανομένης και της PGE2 που προκαλεί πόνο, φλεγμονή και πυρετό.

Σε έναν in vitrο έλεγχο αίματος στους σκύλους, η ροβενακοξίβη ήταν περίπου 140 φορές επιλεκτική για την COX-2 μορφή (IC50 0,04 μM) συγκρινόμενη με την COX-1 (IC50 7,9 μM). Η ροβενακοξίβη παρείχε σημαντική αναστολή της δράσης της COX-2 και δεν είχε καμία επίδραση στην δράση της COX-1 στους σκύλους σε δόσεις που κυμαίνονται από 0,5 έως 4 mg/kg. Τα δισκία ροβενακοξίβης δεν προκαλούν αναστολή στο ένζυμο COX-1 στη συνιστώμενη δοσολογία στους σκύλους. Η ροβενακοξίβη είχε αναλγητική και αντιφλεγμονώδη δράση με εφάπαξ δόσεις κυμαινόμενες από 0,5 έως 8 mg/kg σε σκύλους σε ένα μοντέλο φλεγμονής με ID50 0,8 mg/kg και γρήγορη έναρξη δράσης (0,5 h). Σε κλινικές δοκιμές σε σκύλους, η ροβενακοξίβη (δισκίο) μείωσε τη χωλότητα και τη φλεγμονή που σχετίζεται με χρόνια οστεοαρθρίτιδα, και τον πόνο, τη φλεγμονή και την ανάγκη διατήρησης της θεραπείας σε σκύλους που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση μαλακών μορίων.

Φαρμακοκινητική

Απορρόφηση

Μετά από του στόματος χορήγηση των αρωματισμένων δισκίων ροβενακοξίβης 1 mg/kg χωρίς τροφή, οι μέγιστες συγκεντρώσεις στο αίμα επιτεύχθηκαν γρήγορα με Tmax 0,5 h, Cmax 1124 ng/ml και AUC 1249 ng.h/ml.

Ταυτόχρονη χορήγηση μη-αρωματισμένων δισκίων ροβενακοξίβης με τροφή δεν είχε καθυστέρηση στο Tmax, αλλά ελαφρά χαμηλότερες τιμές για τη Cmax (832 ng/ml) και AUC (782 ng.h/ml). Η βιοδιαθεσιμότητα των δισκίων ροβενακοξίβης στους σκύλους ήταν 62% με την τροφή και 84% χωρίς την τροφή.

Κατανομή

Η ροβενακοξίβη έχει σχετικά μικρό όγκο κατανομής (Vss 240 ml/kg) και συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τις πρωτεϊνες του πλάσματος (>99%).

Βιομετατροπή

Η ροβενακοξίβη μεταβολίζεται εκτενώς στο ήπαρ στους σκύλους. Εκτός από ένα μεταβολίτη λακτάμης, η ταυτότητα των άλλων μεταβολιτών δεν είναι γνωστή στους σκύλους.

Απέκκριση

Η ροβενακοξίβη απομακρύνεται γρήγορα από το αίμα (CL 0,81 L/kg/h) με χρόνο ημίσειας ζωής t1/2 0,7 h μετά από ενδοφλέβια χορήγηση. Μετά από χορήγηση από το στόμα των δισκίων, ο τελικός χρόνος ημίσειας ζωής στο αίμα ήταν 1,2 h. Η ροβενακοξίβη παραμένει περισσότερο και σε υψηλότερες συγκεντρώσεις στα σημεία της φλεγμονής από ότι στο αίμα. Η ροβενακοξίβη απεκκρίνεται κυρίως από τη χολή (∼65%) και το υπόλοιπο από τους νεφρούς. Επαναλαμβανόμενη χορήγηση από το στόμα στους σκύλους σε δόσεις 2-10 mg/kg για 6 μήνες δεν επέφερε καμία αλλαγή στην κατανομή στο αίμα χωρίς συσσώρευση ή επαγωγή ενζύμου. Η συσσώρευση των μεταβολιτών δεν έχει ελεγχθεί. Η φαρμακοκινητική της ροβενακοξίβης δεν διαφέρει ανάμεσα στους αρσενικούς και θηλυκούς σκύλους, και είναι γραμμική πάνω από τα 0,5-8 mg/kg.