Βιβλιογραφική αναφορά: ONSIOR Ενέσιμο διάλυμα για γάτες και σκύλους (2024)

Αντενδείξεις

Μην το χρησιμοποιείτε σε ζώα που παρουσιάζουν γαστρεντερικά έλκη.

Μην το χρησιμοποιείτε ταυτόχρονα με κορτικοστεροειδή ή άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ).

Μην το χρησιμοποιείτε σε περίπτωση υπερευαισθησίας στη δραστική ουσία ή σε οποιοδήποτε από τα έκδοχα.

Μην το χρησιμοποιείτε σε εγκυμονούντα και θηλάζοντα ζώα (βλέπε κεφάλαιο 3.7).

Ειδικές προειδοποιήσεις

Καμία.

Ειδικές προφυλάξεις κατά τη χρήση

Ιδιαίτερες προφυλάξεις για την ασφαλή χρήση στα είδη ζώων

Η ασφάλεια του κτηνιατρικού φαρμακευτικού προϊόντος δεν έχει τεκμηριωθεί σε γάτες ηλικίας μικρότερης των 4 μηνών και σε σκύλους ηλικίας μικρότερης των 2 μηνών, ή σε γάτες ή σκύλους με σωματικό βάρος μικρότερο από 2,5 kg.

Η χρήση σε ζώα με βεβαρυμμένη καρδιακή, νεφρική ή ηπατική λειτουργία ή σε εκείνα που είναι αφυδατωμένα, με μειωμένο όγκο αίματος ή υποτασικά μπορεί να προκαλέσει επιπρόσθετο κίνδυνο.

Αν δεν μπορεί να αποφευχθεί η χρήση, αυτά τα ζώα απαιτούν προσεχτικό έλεγχο και θεραπεία με υγρά και ηλεκτρολύτες.

Χρησιμοποιείστε αυτό το κτηνιατρικό φαρμακευτικό προϊόν κάτω από αυστηρό κτηνιατρικό έλεγχο σε περιπτώσεις κινδύνου γαστρεντερικού έλκους ή εφόσον τα ζώα έχουν εμφανίσει προηγούμενα μη ανοχή σε άλλα ΜΣΑΦ).

Ιδιαίτερες προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνονται από το άτομο που χορηγεί το κτηνιατρικό φαρμακευτικό προϊόν σε ζώα

Πλύνετε τα χέρια και το εκτεθειμένο δέρμα αμέσως μετά από τη χρήση του προϊόντος.

Σε περίπτωση τυχαίας κατάποσης ή αυτο-ένεσης, ζητείστε αμέσως ιατρική συμβουλή και δείξτε στο γιατρό το φυλλάδιο οδηγιών χρήσης ή την ετικέτα.

Για εγκυμονούσες γυναίκες και ιδιαιτέρως όσες είναι σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, η τυχαία ένεση και η παρατεταμένη έκθεση του δέρματος αυξάνει τον κίνδυνο για πρώιμο κλείσιμο του αορτικού πόρου στο έμβρυο.

Ιδιαίτερες προφυλάξεις για την προστασία του περιβάλλοντος

Δεν ισχύει.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Γάτες:

Συχνά
(1 έως 10 ζώα/100 υπό θεραπεία
ζώα)
Πόνος στο σημείο της ένεσης
Διαταραχές του γαστρεντερικού σωλήνα1,
Διάρροια1, Έμετος1
Όχι συχνά
(1 έως 10 ζώα/1.000 υπό θεραπεία
ζώα)
Αιμορραγική διάρροια, Έμετος με αίμα

1 Oι περισσότερες περιπτώσεις ήταν ήπιες και υποχώρησαν χωρίς θεραπεία.

Σκύλοι:

Συχνά
(1 έως 10 ζώα/100 υπό θεραπεία
ζώα)
Πόνος στο σημείο της ένεσης1
Διαταραχές του γαστρεντερικού σωλήνα2,
Διάρροια2, Έμετος2
Όχι συχνά
(1 έως 10 ζώα/1.000 υπό θεραπεία
ζώα)
Σκουρόχρωμα κόπρανα
Μειωμένη όρεξη

1 Μέτριος ή ισχυρός πόνος στο σημείο της ένεσης δεν ήταν συχνός.
2 Οι περισσότερες περιπτώσεις ήταν ήπιες και ανένηψαν χωρίς θεραπεία.

Η αναφορά ανεπιθύμητων συμβάντων είναι σημαντική. Επιτρέπει τη συνεχή παρακολούθηση της ασφάλειας ενός κτηνιατρικού φαρμακευτικού προϊόντος. Οι αναφορές πρέπει να αποστέλλονται, κατά προτίμηση μέσω κτηνιάτρου, είτε στον κάτοχο της άδειας κυκλοφορίας είτε στην εθνική αρμόδια αρχή μέσω του εθνικού συστήματος αναφοράς. Ανατρέξτε στο φύλλο οδηγιών χρήσης για τα αντίστοιχα στοιχεία επικοινωνίας.

Χρήση κατά την κύηση, τη γαλουχία ή την ωοτοκία

Κύηση και γαλουχία

Η ασφάλεια του κτηνιατρικού φαρμακευτικού προϊόντος δεν έχει αποδειχθεί κατά τη διάρκεια της κύησης και της γαλουχίας.

Γονιμότητα

Η ασφάλεια του κτηνιατρικού φαρμακευτικού προϊόντος δεν έχει αποδειχθεί σε γάτες και σκύλους που προορίζονται για αναπαραγωγή.

Αλληλεπιδράσεις με άλλα φαρμακευτικά προϊόντα και άλλες μορφές αλληλεπίδρασης

Αυτό το κτηνιατρικό φαρμακευτικό προϊόν δεν πρέπει να χορηγείται σε συνδυασμό με άλλα ΜΣΑΦ ή γλυκοκορτικοστεροειδή. Προκαταρτική θεραπεία με άλλα αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορεί να οδηγήσει σε επιπλέον ή αυξημένες ανεπιθύμητες ενέργειες και μία περίοδος χωρίς θεραπεία με τέτοιες ουσίες πρέπει να εφαρμόζεται για τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη θεραπείας με αυτό το κτηνιατρικό φαρμακευτικό προϊόν. Κατά την περίοδο χωρίς θεραπεία, όμως πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν οι φαρμακοκινητικές ιδιότητες των προϊόντων που είχαν χρησιμοποιηθεί προηγουμένως.

Ταυτόχρονη θεραπεία με φάρμακα που έχουν δράση στη νεφρική λειτουργία, π.χ. διουρητικά ή αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτασίνης (ΜΕΑ) πρέπει να τίθεται σε κλινική παρακολούθηση. Σε υγιείς γάτες ή σκύλους που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με ή χωρίς το διουρητικό φουροσεμίδη, η ταυτόχρονη χορήγηση αυτού του κτηνιατρικού φαρμακευτικού προϊόντος με τον αναστολέα ΜΕΑ βεναζεπρίλη για 7 ημέρες δεν συσχετίστηκε με αρνητικές επιδράσεις στις συγκεντρώσεις αλδοστερόνης του πλάσματος (γάτες) ή των ούρων (σκύλους), στη δράση της ρενίνης στο πλάσμα ή στο ρυθμό σπειραματικής διήθησης. Δεν υπάρχουν δεδομένα ασφάλειας για το συγκεκριμένο είδος ούτε δεδομένα αποτελεσματικότητας γενικά για τη συνδυασμένη θεραπεία με ροβενακοξίβη και βεναζεπρίλη.

Καθώς τα αναισθητικά μπορεί να επηρεάσουν τη νεφρική αιμάτωση, η παρεντερική χορήγηση υγρών κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης θα πρέπει να θεωρείται ότι μειώνει τις πιθανές επιπλοκές των νεφρών όταν χρησιμοποιούνται ΜΣΑΦ κατά την περιεγχειρητική περίοδο.

Ταυτόχρονη χορήγηση δυνητικά νεφροτοξικών ουσιών πρέπει να αποφεύγεται καθώς μπορεί να υπάρξει αυξημένος κίνδυνος για νεφροτοξικότητα.

Ταυτόχρονη χρήση άλλων δραστικών ουσιών με υψηλό βαθμό σύνδεσης με τις πρωτεϊνες του πλάσματος μπορεί να ανταγωνίζονται το δεσμό με τη ροβενακοξίβη και έτσι να οδηγούν σε τοξικές επιδράσεις.

Κύριες ασυμβατότητες

Λόγω μη ύπαρξης μελετών συμβατότητας, αυτό το κτηνιατρικό προϊόν δεν πρέπει να αναμιγνύεται με άλλα κτηνιατρικά φαρμακευτικά προϊόντα.