Βιβλιογραφική αναφορά: ONSIOR Ενέσιμο διάλυμα για γάτες και σκύλους (2024)

Είδη ζώων

Γάτες και σκύλοι.

Θεραπευτικές ενδείξεις για κάθε είδος ζώου

Για τη θεραπεία του πόνου και της φλεγμονής που σχετίζονται με ορθοπεδική ή χειρουργική επέμβαση των μαλακών μορίων σε σκύλους.

Για τη θεραπεία του πόνου και της φλεγμονής που σχετίζονται με ορθοπεδική ή με χειρουργική επέμβαση των μαλακών μορίων στις γάτες.

Οδοί χορήγησης και δοσολογία

Υποδόρια χρήση.

Χορηγήστε υποδόρια σε γάτες ή σκύλους περίπου 30 λεπτά πριν την έναρξη της χειρουργικής επέμβασης, για παράδειγμα κατά την ώρα που γίνεται η γενική αναισθησία σε δόση 1 ml ανά 10 kg βάρους σώματος (2 mg/kg). Μετά από χειρουργική επέμβαση σε γάτες, μπορεί να συνεχιστεί η θεραπεία μία φορά την ημέρα στην ίδια δοσολογία και την ίδια ώρα κάθε μέρα για μέχρι 2 ημέρες.

Μετά από χειρουργική επέμβαση μαλακών μορίων σε σκύλους, μπορεί να συνεχιστεί η χορήγηση μία φορά την ημέρα στην ίδια δοσολογία και την ίδια ώρα κάθε ημέρα για μέχρι 2 ημέρες.

Η εναλλάξ χρήση των δισκίων Onsior και του ενέσιμου διαλύματος Onsior έχει δοκιμαστεί σε μελέτες για την ασφάλεια των ζώων και έχει αποδειχθεί ότι είναι καλά ανεκτή από τις γάτες και τους σκύλους.

Το ενέσιμο διάλυμα Onsior ή τα δισκία Onsior μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικά σύμφωνα με τις ενδείξεις και τις οδηγίες χρήσης που έχουν εγκριθεί για κάθε φαρμακοτεχνική μορφή. Η θεραπεία δεν πρέπει να υπερβαίνει τη μία δόση (είτε δισκίο είτε ένεση) ανά ημέρα. Λάβετε υπόψη ότι οι συνιστώμενες δόσεις για τις δύο μορφές μπορεί να είναι διαφορετικές.

Συμπτώματα υπερδοσολογίας

Σε υγιείς νεαρούς σκύλους, ηλικίας 6 μηνών, η εφάπαξ ημερήσια χορήγηση ροβενακοξίβης με υποδόρια ένεση σε δοσολογίες 2 (συνιστώμενη θεραπευτική δόση), 6 (3 φορές τη συνιστώμενη θεραπευτική δόση) και 20 mg/kg (10 φορές τη συνιστώμενη θεραπευτική δόση) για 9 χορηγήσεις σε διάστημα 5 εβδομάδων (3 κύκλους από 3 συνεχόμενες ενέσεις χορηγούμενες μία φορά την ημέρα) δεν προκάλεσε σημεία τοξικότητας, περιλαμβανομένων του γαστρεντερικού σωλήνα, του νεφρού ή του ήπατος και δεν είχε καμία επίδραση στο χρόνο ροής του αίματος. Σε όλες τις ομάδες (περιλαμβανομένων και των ομάδων ελέγχου) παρατηρήθηκε αναστρέψιμη φλεγμονή στο σημείο της ένεσης και ήταν πιο σοβαρή στις ομάδες των δόσεων των 6 και 20 mg/kg.

Σε υγιείς νεαρές γάτες, ηλικίας 10 μηνών, η εφάπαξ ημερήσια χορήγηση ροβενακοξίβης με υποδόρια ένεση σε δοσολογίες 4 mg/kg (2 φορές τη συνιστώμενη θεραπευτική δόση) για 2 συνεχόμενες ημέρες και 10 mg/kg (5 φορές τη συνιστώμενη θεραπευτική δόση) για 3 συνεχόμενες ημέρες δεν προκάλεσε σημεία τοξικότητας, περιλαμβανομένων του γαστρεντερικού, του νεφρού ή του ήπατος και δεν είχε καμία επίδραση στο χρόνο ροής. Και στις δύο ομάδες δόσεων παρατηρήθηκαν ελάχιστες ανεπιθύμητες ενέργειες στο σημείο της ένεσης, αναστρέψιμες.

Η εναλλάξ χρήση Onsior δισκίων και Onsior ενέσιμου διαλύματος σε γάτες ηλικίας 4 μηνών σε υπερδοσολογία μέχρι 3 φορές τη μέγιστη συνιστώμενη δόση (2,4 mg, 4,8 mg, 7,2 mg από του στόματος χορηγούμενη ροβενακοξίβη/kg και 2,0 mg, 4,0 mg και 6,0 mg υποδόρια χορηγούμενη ροβενακοξίβη/kg) οδήγησε σε μία δοσοεξαρτώμενη αύξηση σποραδικού οιδήματος στο σημείο της ένεσης και ελάχιστη έως ήπια υποξεία/χρόνια φλεγμονή του υποδόριου ιστού. Μία δοσοεξαρτώμενη αύξηση στo μεσοδιάστημα QT, ένας μειωμένος καρδιακός ρυθμός και αντίστοιχα αυξημένος αναπνευστικός ρυθμός παρατηρήθηκαν σε εργαστηριακές μελέτες. Δεν παρατηρήθηκαν σχετικές επιδράσεις στο σωματικό βάρος, στο χρόνο αιμορραγίας ή ένδειξη γαστρεντερικής, νεφρικής ή ηπατικής τοξικότητας.

Σε μελέτες υπερδοσολογίας που διεξήχθησαν σε γάτες, παρατηρήθηκε μια εξαρτώμενη από τη δόση αύξηση του διαστήματος QT. Η βιολογική συνάφεια των αυξημένων διαστημάτων QT εκτός των φυσιολογικών διαφοροποιήσεων που παρατηρήθηκαν μετά από υπερδοσολογία με ροβενακοξίβη είναι άγνωστη. Δεν παρατηρήθηκαν αλλαγές στο διάστημα QT μετά από εφάπαξ ενδοφλέβια χορήγηση 2 ή 4 mg/kg robenacoxib σε υγιείς γάτες σε κατάσταση αναισθησίας.

Η εναλλακτική χρήση των δισκίων Οnsior και του ενέσιμου διαλύματος Onsior σε ημίαιμους σκύλους σε υπερδοσολόγηση μέχρι 3 φορές τη μέγιστη συνιστώμενη δόση (2,0, 4,0, 6,0 και 4,0, 8,0, 12,0 mg robenacoxib/kg από το στόμα και 2,0 mg, 4,0 mg και 6,0 mg robenacoxib/kg υποδόρια) είχε σαν αποτέλεσμα δοσο-εξαρτώμενο οίδημα, ερύθημα, πάχυνση του δέρματος και εξέλκωση του δέρματος στο σημείο της υποδόριας ένεσης και φλεγμονή, συμφόρηση ή αιμορραγία στο δωδεκαδάκτυλο, τη νήστιδα και το τυφλό. Δεν παρατηρήθηκαν σχετικές επιδράσεις στο σωματικό βάρος, στο χρόνο αιμορραγίας ή ένδειξη τυχόν νεφρικής ή ηπατικής τοξικότητας.

Δεν παρατηρήθηκαν αλλαγές στην πίεση του αίματος ή στο ηλεκτροκαρδιογράφημα μετά από εφάπαξ χορήγηση σε υγιείς σκύλους 2 mg/kg ροβενακοξίβης υποδόρια ή 2 ή 4 mg/kg ενδοφλέβια. Έμετος συνέβη 6 με 8 ώρες μετά τη χορήγηση σε 2 από τους 8 σκύλους που τους χορηγήθηκε ενέσιμο διάλυμα σε δοσολογία 4 mg/kg ενδοφλέβια.

Όπως με κάθε ΜΣΑΦ, η υπερδοσολογία μπορεί να προκαλέσει σημεία τοξικότητας στο γαστρεντερικό σωλήνα, το νεφρό ή το ήπαρ σε ευαίσθητα ζώα ή σε ζώα με προϋπάρχον πρόβλημα. Δεν υπάρχει ειδικό αντίδοτο. Συνιστάται συμπτωματική, υποστηρικτική θεραπεία η οποία πρέπει να συνίσταται από χορήγηση προστατευτικών παραγόντων του γαστρεντερικού και από έγχυση φυσιολογικού ορού.

Χρόνοι αναμονής

Δεν ισχύει.

Διάρκεια ζωής

Χρόνος ζωής του κτηνιατρικού φαρμακευτικού προϊόντος όπως είναι συσκευασμένο προς πώληση: 3 χρόνια.

Χρόνος ζωής μετά το πρώτο άνοιγμα του φιαλιδίου: 28 ημέρες.

Ιδιαίτερες προφυλάξεις κατά τη φύλαξη του προϊόντος

Φυλάσσετε σε ψυγείο (2°C-8°C). Δεν απαιτείται ψύξη κατά τη διάρκεια χρήσης των 4 εβδομάδων μετά το πρώτο άνοιγμα του φιαλιδίου.

Αποφύγετε την επιμόλυνση. Διατηρείστε το φιαλίδιο στο εξωτερικό κουτί.

Φύση και σύνθεση της στοιχειώδους συσκευασίας

Σκουρόχρωμο γυάλινο φιαλίδιο πολλαπλών δόσεων που περιέχει 20 ml διάλυμα για ένεση, κλεισμένο με ελαστικό πώμα και σφραγισμένο με καπάκι αλουμινίου. Ένα φιαλίδιο συσκευάζεται σε ένα χάρτινο κουτί.

Ιδιαίτερες προφυλάξεις απόρριψης

Τα φάρμακα δεν πρέπει να απορρίπτονται μέσω των λυμάτων ή των οικιακών αποβλήτων.

Χρησιμοποιήστε προγράμματα επιστροφής φαρμάκων για την απόρριψη μη χρησιμοποιηθέντων κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων ή άλλων υλικών που προέρχονται από τη χρήση τους σύμφωνα με τις τοπικές απαιτήσεις και με τυχόν εθνικά συστήματα συλλογής που ισχύουν για τα σχετικά κτηνιατρικά φαρμακευτικά προϊόντα.