Βιβλιογραφική αναφορά: PROZINC Ενέσιμο εναιώρημα για γάτες και σκύλους (2024)

Είδη ζώων

Γάτες και σκύλοι.

Θεραπευτικές ενδείξεις για κάθε είδος ζώου

Για τη θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη στις γάτες και τους σκύλους, ώστε να επιτευχθεί μείωση της υπεργλυκαιμίας και βελτίωση των σχετιζόμενων κλινικών συμπτωμάτων.

Οδοί χορήγησης και δοσολογία

Υποδόρια χορήγηση/ένεση.

Εάν ο ιδιοκτήτης του ζώου πρόκειται να χορηγεί το προϊόν, πρέπει να παρέχεται κατάλληλη εκπαίδευση/συμβουλές από το συνταγογράφοντα κτηνίατρο πριν από την πρώτη χορήγηση.

Δοσολογία

Ο κτηνίατρος θα πρέπει να επανεκτιμά την κατάσταση του ζώου σε τακτά χρονικά διαστήματα και να ρυθμίζει τη χορηγούμενη δόση μέχρι να επιτευχθεί επαρκής γλυκαιμικός έλεγχος.

Γενικά, οποιαδήποτε περαιτέρω ρύθμιση της δόσης (π.χ αύξηση της δόσης) θα πρέπει να πραγματοποιείται μετά από μερικές ημέρες χορήγησης (π.χ. μετά από 1 εβδομάδα), δεδομένου ότι η πλήρης δράση της ινσουλίνης απαιτεί μία περίοδο εξισορρόπησης. Η μείωση της δόσης, λόγω εμφανιζόμενης υπογλυκαιμίας ή υποψίας του φαινομένου Somogyi (αντιδραστική υπεργλυκαιμία), μπορεί να είναι 50% ή μεγαλύτερη (ενδεχομένως να χρειαστεί και προσωρινή διακοπή της χορήγησης της ινσουλίνης).

Μόλις επιτευχθεί επαρκής γλυκαιμικός έλεγχος, θα πρέπει να γίνεται διαλείπουσα παρακολούθηση της γλυκόζης , ιδιαίτερα όταν υπάρχει αλλαγή στα κλινικά συμπτώματα ή υποψία ύφεσης του διαβήτη και περαιτέρω ρυθμίσεις στη δόση της ινσουλίνης μπορεί να είναι απαραίτητες.

Γάτες

Η αρχική συνιστώμενη δόση είναι 0,2 έως 0,4 IU ινσουλίνης/kg σωματικού βάρους κάθε 12 ώρες.

  • Για γάτες που έχουν ρυθμιστεί προηγουμένως με ινσουλίνη, μια υψηλότερη αρχική δόση έως και 0,7 IU ινσουλίνης/kg σωματικού βάρους μπορεί να είναι κατάλληλη.
  • Οι τροποποιήσεις της δόσης της ινσουλίνης, εάν απαιτούνται, συνήθως είναι μεταξύ των 0,5 έως 1 IU ινσουλίνης ανά ένεση.

Οι γάτες ενδέχεται να παρουσιάσουν ύφεση του διαβήτη, στην περίπτωση αυτή επαρκής παραγωγή ενδογενούς ινσουλίνης θα επανακτηθεί και οι εξωγενώς χορηγούμενες δόσεις ινσουλίνης θα πρέπει να προσαρμοστούν ή να διακοπούν.

Σκύλοι

Γενικές οδηγίες

Η δοσολογία πρέπει να είναι εξατομικευμένη και να βασίζεται στην κλινική εικόνα του κάθε ασθενή.

Για να επιτευχθεί βέλτιστος έλεγχος του σακχαρώδη διαβήτη, οι προσαρμογές της δόσης πρέπει πρωτίστως να βασίζονται στα κλινικά συμπτώματα. Οι παράμετροι του αίματος όπως η φρουκτοζαμίνη, η μέγιστη συγκέντρωση γλυκόζης στο αίμα και η μείωση των συγκεντρώσεων της γλυκόζης στο αίμα στις καμπύλες γλυκόζης του αίματος που πραγματοποιήθηκαν σε επαρκή χρονική περίοδο ώστε να καθοριστεί η ελάχιστη συγκέντρωση της γλυκόζης του αίματος, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν, ως υποστηρικτικά εργαλεία. Η επαναξιολόγηση των κλινικών συμπτωμάτων και των εργαστηριακών παραμέτρων πρέπει να πραγματοποιείται όπως συνιστάται από τον υπεύθυνο κτηνίατρο.

Έναρξη

Για την έναρξη της θεραπείας, η συνιστώμενη δόση είναι 0,5 έως 1,0 IU ινσουλίνης/kg σωματικού βάρους μία φορά ημερησίως το πρωί (περίπου κάθε 24 ώρες). Για πρόσφατα διαγνωσμένους διαβητικούς σκύλους, συνιστάται μία αρχική δόση των 0,5 IU ινσουλίνης /kg μία φορά ημερησίως.

Διαχείριση

Οι τροποποιήσεις της δόσης της ινσουλίνης όταν χορηγείται μία φορά ημερησίως, εάν απαιτούνται, πρέπει γενικά να γίνονται με συντηρητικό και σταδιακό τρόπο (π.χ. μέχρι 25% αύξηση/μείωση της δόσης ανά ένεση).

Εάν παρατηρηθεί ανεπαρκής βελτίωση στον έλεγχο του διαβήτη μετά από επαρκές χρονικό διάστημα τροποποιήσεων της δόσης, της τάξης των 4 έως 6 εβδομάδων, σε χορήγηση για θεραπεία μία φορά ημερησίως, μπορούν να εξεταστούν οι ακόλουθες επιλογές:

  • Επιπλέον τροποποιήσεις της δόσης της ινσουλίνης με συνέχιση της χορήγησης μια φορά ημερησίως μπορεί να είναι απαραίτητες, ιδιαίτερα εάν οι σκύλοι έχουν αυξημένη κινητική δραστηριότητα, μεταβολή στη συνήθη διατροφή τους ή κατά τη διάρκεια συνυπάρχουσας ασθένειας.
  • Μετάβαση σε χορήγηση δύο φορές ημερησίως: Σε τέτοιες περιπτώσεις συνιστάται να μειωθεί η δόση ανά ένεση κατά ένα τρίτο (π.χ. σκύλος σωματικού βάρους 12 kg που λάμβανε 12 IU ινσουλίνης/ένεση μια φορά ημερησίως, μπορεί να μεταβεί σε δόση 8 IU ινσουλίνης/ένεση που χορηγείται δύο φορές ημερησίως). Το προϊόν πρέπει να χορηγείται το πρωί και το βράδυ, με διαφορά περίπου 12 ωρών. Μπορεί να χρειαστούν επιπλέον τροποποιήσεις της δόσης της ινσουλίνης όταν αυτή χορηγείται σε θεραπεία δύο φορές ημερησίως.

Ανάλογα με την υποκείμενη αιτία (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης λόγω δίοιστρου), οι σκύλοι μπορεί να εμφανίσουν διαβητική ύφεση, αν και πολύ σπανιότερα από ότι οι γάτες. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα επανακτηθεί ικανή παραγωγή ενδογενούς ινσουλίνης και η δόση της εξωγενούς ινσουλίνης πρέπει να προσαρμοστεί ή να διακοπεί.

Τρόπος χορήγησης

Θα πρέπει να χρησιμοποιείται μία σύριγγα βαθμονόμησης U-40.

Το εναιώρημα θα πρέπει να αναμιγνύεται με ήπια περιστροφή του φιαλιδίου πριν από την αναρρόφηση της κάθε δόσης από το φιαλίδιο.

Η δόση θα πρέπει να χορηγείται ταυτόχρονα μαζί ή αμέσως μετά από ένα γεύμα. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να λαμβάνεται σχετικά με τη χορήγηση ακριβώς της συνιστώμενης δόσης. Το κτηνιατρικό προϊόν θα πρέπει να χορηγείται με υποδόρια ένεση. Να αποφεύγεται η επιμόλυνση κατά την χορήγηση.

Μετά την απαλή ανακίνηση του φιαλιδίου, το εναιώρημα ProZinc έχει λευκή, θολερή εμφάνιση.

Ένας λευκός δακτύλιος ενδέχεται να παρατηρηθεί στο άνοιγμα του φιαλιδίου αλλά δεν επηρεάζει την ποιότητα του προϊόντος. Ενδέχεται να εμφανίζονται συσσωματώματα (π.χ. συστάδες) στα εναιωρήματα ινσουλίνης: μην χρησιμοποιείτε το προϊόν εάν ορατά συσσωματώματα επιμένουν να παρατηρούνται μετά την απαλή ανακίνηση του φιαλιδίου.

Συμπτώματα υπερδοσολογίας

Η υπερδοσία της ινσουλίνης μπορεί να προκαλέσει υπογλυκαιμία και στις περιπτώσεις αυτές απαιτείται η άμεση χορήγηση διαλύματος ή γέλης που περιέχει γλυκόζη και/ή τροφής.

Τα κλινικά συμπτώματα της υπογλυκαιμίας μπορεί να περιλαμβάνουν: πείνα, αυξημένη ανησυχία, αστάθεια στη βάδιση, μυϊκοί σπασμοί, αδυναμία στήριξης ή βύθιση στα οπίσθια άκρα και αποπροσανατολισμός.

Η χορήγηση ινσουλίνης θα πρέπει να διακόπτεται προσωρινά και η επόμενη δόση της ινσουλίνης να προσαρμόζεται κατάλληλα.

Συνιστάται να συμβουλεύεται ο ιδιοκτήτης να έχει προϊόντα που περιέχουν γλυκόζη (π.χ. μέλι, γέλη δεξτρόζης) στην οικία του.

Διάρκεια ζωής

Διάρκεια ζωής του κτηνιατρικού φαρμακευτικού προϊόντος, σύμφωνα με τη συσκευασία πώλησης: 3 έτη.

Διάρκεια ζωής μετά το πρώτο άνοιγμα της στοιχειώδους συσκευασίας: 60 ημέρες.

Ιδιαίτερες προφυλάξεις κατά τη φύλαξη του προϊόντος

Για αχρησιμοποίητα φιαλίδια, πριν το πρώτο άνοιγμα:

Φυλάσσετε όρθιο σε ψυγείο (2 °C – 8 °C).

Μην καταψύχετε.

Φυλάσσετε το φιαλίδιο στο εξωτερικό κουτί για να το προστατεύσετε από το φως.

Φύση και σύνθεση της στοιχειώδους συσκευασίας

Μέγεθος συσκευασίας που περιέχει ένα άχρωμο γυάλινο φιαλίδιο των 10 ml. Το φιαλίδιο κλείνει με ένα ελαστικό πώμα βουτυλίου και σφραγίζει με πλαστικό αποσπώμενο πώμα.

Ιδιαίτερες προφυλάξεις απόρριψης

Κάθε μη χρησιμοποιηθέν κτηνιατρικό φαρμακευτικό προϊόν ή μη χρησιμοποιηθέντα υπολείμματά του πρέπει να απορρίπτονται σύμφωνα με τις ισχύουσες εθνικές απαιτήσεις.